mindfulness-2-e1533564452187[1]

Mindfulness Nedir?

Tanımlanamayana Yaklaşmanın Yolları:)

-Genellikle ” Mindfulness” denildiğinde ilk akla gelen meditasyon pratiği ile ilişkisidir. Zorluk şurada; Mindfulness bir konseptten ziyade bir deneyim, deneyimin kendisi. Mindfulness içeriğini anlamak, biraz tadına bakmak için birkaç şey söylemek istiyorum. Bunları çok fazla analiz etmeyin veya şu an için size bir şey ifade etmiyorsa hiç endişelenmeyin. Unutmayın; bu tanımlamalar sadece Ay’ı işaret eden parmaklar gibi, Ay’ın kendisi değil:) Bunlar deneyimlediğiniz zaman mindfulness’ı tanımanıza yardımcı olabilir, asla deneyimin kendisinin yerini tutamaz.

 

– Mindfulness olanı olduğu gibi gözlemlemek demektir; düşüncelerimizi, duygularımızı, bedendeki hislerimizi ve etrafımızda olup bitenleri… Mindfulness tıpkı imajları yansıtan bir ayna gibi dünyayı daha berrak, daha açık ve önyargısız görmemizi sağlar. Olan bitene kapılıp gitmektense zihin izlediğinde neler olduğudur, bilinçli olarak yaşama bağlanmaktır.

 

– Mindfulness dünyayı düşüncelerimizin filtresinden geçirmektense duyularımızla ve sezgilerimizle deneyimlemenin bir yoludur. Hayatımızla ilgili kurguladığımız hikâyenin ötesine geçmemizi, olan bitenin özünü anlamamızı sağlayarak hayatı deneyimleyerek anlamamıza ve tecrübe etmemize yardımcı olur.

 

– Mindfulness bilerek ve isteyerek yapılır, enerji doludur, ölçülüdür ve kesindir. Ayrıca kabul etmektir, hassastır, zariftir ve ferahlık hissidir.

 

– Mindfulness bir ABC becerisidir: yaşamı daha farkına vararak yaşamamız için bize pratik yapma imkanı  (A) verir ve içgüdüsel olarak tepki göstermektense deneyimimizle ‘birlikte olmamızı’ (B) sağlar. Bu da bize hayatımızdaki durumlarla kurduğumuz ilişkide daha fazla seçenek (C) verir.

 

– Mindfulness dengede ve akışta kalmamızı kolaylaştırarak bedeni ve zihni bir araya getirir. Doğu felsefesinde bazı akımlarda zihnin başta değil kalpte yerleştiğine inanılır. Belki de bu durumda mindfulness’a (zihni bilerek ve isteyerek odaklamak) “heartfulness” (kalbi bilerek ve isteyerek odaklamak) diyebiliriz:) Bu hem kendimize hem de çevremize gösterdiğimiz içtenlik, arkadaşlık ve şefkat tutumudur.

 

– Mindfulness, acı verdiği zamanlarda bile, hayata yaslanmaktır. Deneyimlerimize ilgiyle, merakla ve cesaretle yaklaşmak… Ayrıca yaşadığımız deneyimle temkinli bir şekilde sakin bir ilişki kurmaktır. Bu da yargılamak, etiketlemek, tepki göstermek gibi çoğunlukla kullandığımız davranış kalıplarımızla kısıtlanmadan kararlı ve bilinçli bir şekilde hareket ettiğimiz, kabul etme zemininden gelir.

 

– Mindfulness kendini bilmektir, dıştan içe, içten dışa… Ne yaptığını, neyi ne zaman yaptığını bilmek… Mindfulness hayatın içinde uyurgezer gibi dolaşmak yerine “yaşama uyanmak”tır.

 

– Mindfulness “dikkat etmeyi” hatırlamakla ilgilidir. Bu ‘otomatik pilot’ modunun tam tersi bir durumdur. Otomatik pilot modundayken yaşadığımız olayların içinde var olmaktansa alışkanlıklarımızı hiç düşünmeden takip ederiz. Mesela araba kullanırken eğer otomatik pilot modundaysak başka şeyleri düşünmeye o kadar kaptırmış olabiliriz ki, bazen sapacağımız kavşağı kaçırmış bir halde bulabiliriz kendimizi. Dikkatimizi vererek, yaptığımız işe tüm duyularımızla odaklanarak araba kullandığımız zaman ise tüm varlığımızla araba kullanma deneyiminin içinde oluruz; yolun farkında oluruz, arabamızın, düşüncelerimizin, yolculuklar ilgili hislerimizin, diğer arabaların ve sürücülerin…

 

– Mindfulness’ta düşüncelerimizi sadece düşünceler olarak izleriz, duygularımız sadece duygulardır, hareketlerimiz ise sadece hareketler. Ne düşüncelerimiz ne duygularımız ne de hareketlerimiz biz değiliz, bütün olarak kim olduğumuzu anlatmaz. Mindfulness çok daha derin bir farkındalıktan gelir. Her ne kadar duygularımızı ve düşüncelerimiz görse ve onlarla birlikte çalışsa bile Mindfulness duygu ve düşüncelerimizden etkilenmez. Mindfulness yaşadığımız deneyimden etkilenmek değil tam da deneyimi yaşarken onunla ilişki kurmaktır.

 

Mindfulness’ı öğrenmek çok basittir ve buna rağmen pek çok zorlukta bize yardımcı olur. Otobüste kullanabiliriz, süpermarkette, masa başında veya yatakta. Herhangi bir özel alet edevata ihtiyacınız yok; sadece siz, zihniniz ve bedeninizle… Ve her ne kadar yetkinlik pratik yapmayı gerektirse de değişimi gözlemlemek için yıllarınızı aşramlarda veya tapınaklarda geçirmeye ihtiyacınız kalmaz. En önemsiz günlük münakaşadan en büyük global probleme kadar daha fazla mindfulness’ın faydalı olamayacağı bir durum herhalde yoktur.